For elbilsejere er valg af den rette ladestander til hjemmet essentielt for en hurtig og bekvem opladning. Ladestanderen skal ikke bare være effektiv, men også sikker, let anvendelig og kompatibel med en lang række bilmodeller. Men hvilken ladestander klarer sig bedst i test?
I samarbejde med analytiker Michael Ravnkilde og faglig konsulent Kasper Høgsted har Forbrugerorganisationen ProductPare gennemført en grundig test af ladestandere til elbiler. Vores rapport identificerer markedets bedste ladebokse med hensyn til opladningshastighed, kompatibilitet, brugervenlighed og sikkerhed.
I ProductPare's ladestander til hjemmet-analyse finder du testresultater for 4 anbefalelsesværdige ladestandere til hjemmet - heriblandt modeller fra DEFA og LOOAD. Testvinderne er nøje udvalgt ud fra en undersøgelse med 5 ladestandere til hjemmet.
Med vores testresultater får du indsigt i, hvilke ladestandere til elbiler der oplader hurtigst, er mest brugervenlige og leverer stabil ydeevne under forskellige vejrforhold. Vi fremhæver også de modeller, der er mest energieffektive, kompatible med flest bilmodeller, og som tilbyder de mest innovative funktioner.
Du kan helt gratis bruge vores chat 24/7 til at få afklaret de spørgsmål, du nu måtte have i forbindelse med dit køb. Vi vil svare dig hurtigst muligt.
Som medlem af ProductPare har du adgang til alle vores rapporter & artikler relateret til ladestandere til hjemmet siden vi begyndte at overvåge markedet i 2024. Du kan downloade dem i PDF-format.
ProductPare benytter en avanceret tilgang til at vurdere og anmelde ladestandere til elbiler ved at indsamle og analysere testdata fra en række anerkendte forbrugerorganisationer globalt. Vores metode gør det muligt for os at præsentere omfattende analyser og pålidelige bedømmelser af ladestandernes ydeevne, som kan hjælpe forbrugerne med at træffe velinformerede beslutninger.
Vi har udviklet en omfattende database, der samler information om ladestandernes performance, vurderet ud fra fire centrale bedømmelsesparametre: opladningshastighed, kompatibilitet, brugervenlighed og sikkerhed.
Alle vurderinger af ladestandere stammer fra indkøb foretaget af forskellige forbrugerorganisationer, som anskaffer dem gennem et bredt udvalg af butikker som elektronikforretninger, bilforhandlere og webshops. Gennem vores standardiseringsproces bliver disses testdata sammenlignelige og konsistente i vores ProductChoice-database.
Ved at sammenfatte og opdatere resultaterne fra de nyeste testdata fra forskellige forbrugerorganisationer kan vi sikre, at vores vurderinger altid afspejler de mest opdaterede resultater. Vi oversætter disse analyser til klare, brugervenlige indsigter, der hjælper forbrugerne med at identificere de bedste ladestandere og hurtigt udelukke dem, der ikke opfylder kravene.
Det har ikke været muligt at indhente detaljerede data om opladningshastigheden for alle ladestandere til elbiler. Derfor kan vi ikke garantere, at alle produkter i vores test har gennemgået de specificerede testmetoder nedenfor. Men det giver en indikation af, hvordan de kan være testet.
Opladningshastigheden vurderes generelt ved at måle den tid, det tager for en ladestander at oplade et elbilbatteri fra 20% til 80% under kontrollerede betingelser. Dette omfatter analyser af effektkapacitet, såsom kW-output og evnen til at opretholde konstant strøm ved forskellige temperaturer. Forbrugerorganisationer kan også teste ladetid med forskellige bilmodeller for at vurdere variationen i hastigheden afhængig af bilens batteristørrelse og teknologi. Nogle tests inkluderer endda simulering af hurtig opladning ved høj efterspørgsel for at vurdere stabilitet og ydelse.
Det har ikke været muligt at indhente komplet data om kompatibiliteten for alle ladestandere til elbiler. Derfor kan vi ikke garantere, at alle produkter har gennemgået de specificerede testmetoder nedenfor. Dog giver det en indikation af, hvordan de kan være blevet testet.
Kompatibilitet bedømmes ved at teste ladestanderens evne til at fungere med forskellige elbilmærker og modeller, herunder dem med forskellige stiktyper som Type 1, Type 2, og CCS. Forbrugerorganisationer vurderer også, om ladestanderen kan kommunikere problemfrit med bilens indbyggede opladningssoftware, og om den understøtter opdateringer til fremtidige bilteknologier. Kompatibilitetstests kan omfatte en praktisk gennemgang af ladeprocesser med forskellige biltyper for at sikre fejlfri integration og brug af kompatible standarder.
Det har ikke været muligt at indhente komplet data om brugervenlighed for alle ladestandere til elbiler. Derfor kan vi ikke garantere, at alle produkter i vores test har gennemgået de specificerede vurderinger nedenfor. Dog giver det en indikation af, hvordan de kan være blevet testet.
Brugervenlighed vurderes gennem både ekspertvurderinger og feedback fra helt almindelige bilejere. Dette omfatter enkelheden i installationsprocessen, klarheden i brugergrænseflader som displays og apps, samt hvor nemt det er at starte og stoppe opladningen. Forbrugerorganisationer kan også måle brugertilfredshed gennem praktisk brug og se på design- og installationsfleksibilitet for hjemme- og offentlig parkering. Er der indtænkt let adgang til kabler og stik, og muliggør systemet nem indtastning af betalingsinformationer, er nogle af de vurderingspunkter, der typisk indgår.
Det har ikke været muligt at indhente komplet data om sikkerhed for alle ladestandere til elbiler. Derfor kan vi ikke garantere, at alle produkter i vores test har gennemgået de specificerede tests nedenfor. Dog giver det en indikation af, hvordan de kan være blevet testet.
Sikkerhed vurderes ofte gennem simuleringer af kortslutninger og overbelastninger for at teste beskyttelsesmekanismerne. Derudover evaluerer forbrugerorganisationer, om ladestanderne opfylder internationale sikkerhedsstandarder såsom IEC 61851 og ISO 15118. Tests indebærer også vurdering af materialekvalitet/konstruktionen for at sikre beskyttelse mod ydre skader og vejrforhold. Brandsikkerhed og elektrisk isolering kan også testes for at sikre lave risici for både bilen og brugeren.
Vores analytiker og faglige konsulent har, gennem deres ekspertise og omfattende research, samt i samråd med vægtninger fra andre forbrugerorganisationer, fastlagt følgende vægtning for ladestandere til elbiler:
Denne vægtning sikrer, at ladestandernes opladningshastighed prioriteres højest, eftersom det er det primære behov for mange. Kompatibilitet, brugervenlighed og sikkerhed følger i faldende prioritering.
I takt med at elektriske køretøjer (på engelsk kaldet EV’er) vinder indpas i transportsektoren, spiller ladestandere en central rolle i denne paradigmeskifte. Denne sektion gennemgår udviklingen og kompleksiteten af ladestanderteknologi, de nuværende standarder og hvordan disse teknologier baner vejen for en mere bæredygtig fremtid.
De første elektriske ladestandere, som kom frem i begyndelsen af det 20. århundrede, var direkte koblede systemer med meget begrænset rækkevidde og var let påvirket af datidens primitive teknologi. Disse ladere var ofte proprietære, hvilket betyder, at de kun kunne bruges med specifikke bilmodeller og havde meget lave opladningshastigheder.
Udviklingen af mere universelle ladeløsninger var nødvendig for at støtte den voksende efterspørgsel på elbiler. De teknologiske fremskridt, som skete hen over årtierne, inkluderede forbedret strømstyring og udvikling af universalopladere, hvilket gjorde det muligt for elbiler at blive en realistisk løsning for den bredere offentlighed.
Tidlige ladestationer var ofte afhængige af vekselstrøm med lav kapacitet, der tog flere timer for en enkel opladning. Denne begrænsning gjorde dem upraktiske til andet end hjemmeinfrastruktur, og derved forhindrede de elbilernes udbredelse til længere distancer.
Gradvist blev der introduceret teknologi såsom jævnstrømsladere (DC), som inkorporerede højere effekt og hurtigere opladningsmuligheder. På trods af denne udvikling blev disse ladere ikke almindeligt tilgængelige på grund af den høje pris og infrastrukturudfordringer. Disse tidlige fejlsteder var en opfordring til udvikling af moderne ladestandarder, der er tilpasset dagens elbiler.
Den europæiske standard Type 2 er allestedsnærværende inden for AC-ladning og understøtter opladning ved forskellige effekt og strømstyrker, hvilket gør den til en fleksibel løsning for både private brugere og den offentlige infrastruktur.
Combined Charging System (CCS) repræsenterer en hybrid tilgang, der integrerer både AC- og DC-ladningsteknologier i et enkelt stiksystem. CCS er nu en etableret standard, da den muliggør hurtigere ladetider og universel kompatibilitet med en bred vifte af elbilmodeller. Med andre ord er det state of the art i øjeblikket.
DC Fast Charging overfører hurtigt energi direkte til bilbatteriet ved høje strømstyrker og spændinger. Dette giver brugerne mulighed for at opnå opladninger på relativt kort tid, hvilket er ideelt til de fleste. Denne teknologi er oftest at finde på tankstationer med ladestandere og lignende steder, hvor man ønsker en hurtig opladning.
På den anden side har vi AC Charging, der tilbyder lavere opladningshastigheder, hvor energien først konverteres af bilens indbyggede oplader. AC-ladning er bedst egnet til situationer, hvor køretøjer kan efterlades til opladning i længere perioder, såsom natten over hjemme eller under arbejdsdagen.
Nogle hurtigladere (ofte set på tankstationer) til elbiler kan levere en effekt på op til 350 kW, hvilket muliggør en opladning, der giver 300 kilometers rækkevidde på kun 15 minutter. Dette overgår langt de fleste ladestandere til hjemmet, og teknologien forventes at revolutionere elbilers udbredelse globalt.
Som teknologi har udviklet sig, har moderne ladestandere indarbejdet en række avancerede funktioner, der gør dem mere effektive, sikre og integrerbare i vores daglige liv. Disse innovationer inkluderer forbedringer i ladeteknikker, stikkompatibilitet, og smarte løsninger, der optimerer opladningsprocessen.
Som beskrevet længere oppe i rapporten anvender AC Charging vekselstrøm for at overføre energi til bilens indbyggede oplader, der så omdanner strømmen til jævnstrøm, som batteriet kan bruge. Dette er ideelt til længere opladningsperioder, eksempelvis natten over, hvor hastigheden er mindre kritisk.
DC Fast Charging, derimod, konverterer strømmen eksternt, hvilket gør det muligt for strømmen at “køre uden om” bilens indbyggede oplader og direkte strømme ind i batteriet. Dette reducerer opladningstiden markant, hvilket er optimalt til korte stop på motorvejen på lange ture.
Mens AC Charging er mere tilgængeligt og omkostningseffektivt at installere, har det en betydelig begrænsning i opladningstiden. Det tager længere tid, hvilket kan være en ulempe for dem, der har brug for hurtig opladning.
DC Fast Charging tilbyder betydeligt hurtigere opladningstider, men det kræver mere avanceret teknologi og infrastruktur, hvilket kan gøre det dyrere at implementere. Desuden kan dets hyppige brug potentielt forkorte batteriets livslængde, hvis det ikke administreres korrekt. Derfor ser man ikke denne opladningstype i hjemmet hos bilejere.
Type 2 stikkontakt er blevet den dominerende standard i Europa og bruges primært til AC charging, hvilket tilbyder god kompatibilitet mellem forskellige bilmodeller.
CHAdeMO er en ældre standard fra Japan, hvor der er fokus på DC fast charging, og giver mulighed for bilopladning ved meget høje effektniveauer, selvom den anses for mindre alsidig uden for specifikke bilproducenter.
Overgangsfasen mellem forskellige ladestandarder har betydet, at der er en antal af kompatibilitetsproblemer med eksisterende køretøjer. Du som forbruger skal ofte ty til adaptere for at bruge bestemte ladere, hvilket kan medføre yderligere omkostninger.
Standarden CCS forsøger at afhjælpe dette ved at kombinere AC og DC i én port, hvilket giver en enklere opladningsoplevelse og potentielt eliminerer behovet for ekstra udstyr, så længe infrastrukturen anvender samme teknologi.
Smart charging involverer brugen af avanceret software og internetforbindelser til at optimere selve opladningsprocessen. Dette kan omfatte planlægning af opladningstider for at drage fordel af lavere elpriser og reducere belastningen på elnettet.
Udover at hjælpe med omkostningskontrol kan intelligente ladeløsninger også maksimere effektiviteten ved at tilpasse opladningens hastighed og kapacitet i forhold til køretøjets behov og tilgængeligheden af energi i realtid.
Tilbygningen af trådløs og kablet forbindelsesteknologi i moderne ladestandere gjorde det muligt for dem at kommunikere med elbiler og administrationssystemer. Dette giver mulighed for fjernovervågning, opdatering af firmware og forbedret brugeranalyse.
At alt er blevet mere trådløst har også banet vejen for funktioner som Vehicle-to-Grid (V2G), som åbner for tovejs strømartikulation, hvor bilen ikke blot kan modtage, men også levere energi tilbage til nettet, hvilket øger driftsfleksibiliteten.
Overvej at investere i en ladestander med dynamisk lastbalancering. Dette giver mulighed for optimal udnyttelse af hjemmets tilgængelige energikapacitet ved at justere ladeeffekten baseret på det øvrige energiforbrug, hvilket kan forhindre overbelastning af det elektriske system.
Implementeringen af ladestandere og udviklingen af en robust infrastruktur er afgørende for udbredelsen af elbiler. I dette afsnit vurderes og beskrives de forskellige certificeringer/koder, og hvordan forskellige opladningsscenarier spiller en rolle i det større energinetværk, og hvilke udfordringer der opstår i forsøget på at integrere nye teknologier.
Når det kommer til ladestandere til elbiler, er IP-koder (International Protection Marking eller Ingress Protection) afgørende for at bestemme en enheds beskyttelse mod indtrængen af faste genstande og væsker (fx vand). Disse koder er særligt vigtige for ladestandere, da de ofte er placeret udendørs og skal kunne modstå forskellige vejrforhold.
De består af to cifre. Det første ciffer angiver beskyttelsesniveauet mod faste stoffer som støv, mens det andet ciffer angiver beskyttelsen mod væsker som vand. For eksempel betyder en IP65-kode, at enheden er støvtæt (6) og beskyttet mod lavtryksvandstråler fra enhver retning (5).
Standard IP-kode for ladestandere: En typisk standard for udendørs ladestandere er IP54. Dette angiver:
Ud over IP-koder kan ladestandere være underlagt yderligere sikkerheds- og holdbarhedscertificeringer såsom:
Fremtiden for ladestandere er formet af teknologiske gennembrud og innovative løsninger, der stræber efter hurtigere, smartere og mere effektive opladningsmetoder. Denne sektion udforsker potentielle udviklingsretninger og de nye muligheder, der kan transformere måden, vi oplader vores elektriske køretøjer på.
Takket være avancerede materialer og bedre elektronikintegration ser vi nu en bevægelse mod hurtige opladningstider, der potentielt kan erstatte benzinbiler. Superladere med høj kilowattkapacitet er ved at blive standard i vores infrastruktur. Specifikke teknologier, såsom forbedrede kølesystemer og hurtigere dataoverførselsstik, bidrager til at minimere opladningstiden uden at gå på kompromis med sikkerheden og batteriet.
V2G-teknologi tillader elektriske køretøjer at fungere som midlertidige energilagre, der kan afgive strøm tilbage til elnettet. Dette giver mulighed for at koordinerede energistyringsstrategier, der kan stabilisere netværk ved pludselige efterspørgselsudsving. Gennem tovejs opladningsinfrastruktur kan elbiler med V2G-teknologier ikke kun forbruge, men også levere elektrisk strøm, idet de fungerer som aktiver for netværksbalancering, hvilket fremmer mere pålidelig energidistribution.
Ved at bruge V2G kan private bilejere faktisk drage fordel af at blive betalt ved at hjælpe med at balancere netværket, såsom via deltagerordninger, der betaler ejere for at stille deres bilbatteri til rådighed for energinettet i knappe tider. Dette er et fremtidsaspekt, hvor krige, kortslutninger og nødsituationer er omdrejningspunktet.
Michael har ansvaret for vores test af ladestandere til elbiler og sikrer, at alle tests udføres i overensstemmelse med ProductPare’s høje standarder. Michael koordinerer planlægning og gennemførsel af testene, hvor der fokuseres på opladningshastighed, kompatibilitet, brugervenlighed og sikkerhed. Alle nødvendige ressourcer til testene tilvejebringes under Michael‘s ledelse, og testprocedurerne følges nøje for at garantere pålidelige og valide testresultater.
Michael opdaterer løbende ProductChoice-databasen med relevante og aktuelle testdata omkring ladestandere til elbiler, hvilket kræver en konstant indsamling og analyse af oplysninger fra producenter og internationale forbrugerorganisationer. De komplekse testresultater omsættes til brugervenlige produktanmeldelser for vores brugere, og Michael reagerer hurtigt på teknologiske fremskridt og ændringer på markedet.